Πύργος της Βαβέλ η συνεννόηση Υπουργείου με Περιφέρεια

Πύργος της Βαβέλ η συνεννόηση Υπουργείου με Περιφέρεια

Γ. Σγουρός για τη μεγάλη φωτιά στον Ασπρόπυργο :

– «Πύργος της Βαβέλ» η συνεννόηση Υπουργείου με Περιφέρεια – Με μεγάλη καθυστέρηση η αντίδραση των αρχών

– «Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» η φωτιά στο ΚΔΑΥ

Για έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού που θυμίζει «Πύργο της Βαβέλ» κατηγόρησε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Περιφέρεια ο Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου συζητήθηκε το θέμα της μεγάλης φωτιάς στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να εκτεθούν σε περιβαλλοντικό υγειονομικό κίνδυνο.

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το περιστατικό, σημείωσε ότι το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, παρά όμως τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που είχε κάνει πριν δύο χρόνια, όταν είχε καεί ολοσχερώς άλλο ΚΔΑΥ στην περιοχή της Φυλής, η Πολιτεία δεν αντέδρασε με αποφασιστικότητα.

Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε (5-8-2013), ο κ. Σγουρός επεσήμαινε μεταξύ άλλων πως είτε τα αίτια της πυρκαγιάς οφείλονται σε φυσική καταστροφή, είτε σε σκοτεινούς και παράνομους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων κρέμεται από μία κλωστή. Επίσης καλούσε την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας καθώς η μαφία των σκουπιδιών με εκτελεστικό βραχίονα τις οργανωμένες συμμορίες αθιγγάνων και αλλοδαπών ζει και βασιλεύει. Μέτρα καλούσε να ληφθούν και για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ΚΔΑΥ, που όπως είχε καταγγελθεί συμμετείχαν στην παράνομη εισαγωγή απορριμμάτων από τα νησιά και την Πελοπόννησο στην Αττική.

Την ανακοίνωση είχαν υποβάλλει μάλιστα αυτούσια ως Αναφορά στη Βουλή ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Καφαντάρη.

Ο κ. Σγουρός υπενθύμισε ότι πολεμήθηκε λυσσαλέα κάθε ενέργεια που κατέβαλε με στόχο να αποτελέσει παρελθόν το φαύλο και αμαρτωλό καθεστώς της διαχείρισης των απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι μόνο με την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού θα αποτελέσουν αυτά τα παρασιτικά φαινόμενα παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, σημείωσε ότι υπήρξε υποεκτίμηση του γεγονότος και μόνο όταν η κατεύθυνση του ανέμου έστρεψε το τοξικό νέφος με κατεύθυνση την Αττική υπήρξε μεγαλύτερη κινητοποίηση. Ήταν όμως ήδη πολύ αργά.

Παράλληλα απόρησε με το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής δαπάνησε 40.000 € για υδροφόρες για μια φωτιά  που είναι γνωστό ότι δεν σβήνει με νερό.

Τέλος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα υποστούν διαχείριση τα καμένα απορρίμματα διότι ενδεχομένως να έχουν αποκτήσει τοξικές ιδιότητες και να χρήζουν ειδικής διαχείρισης.

*Επισυνάπτεται ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Σγουρού στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Μοιραστείτε το !