Πλημμύρες στην Αττική : Για δεύτερη συνεχή χρονιά «πιάστηκαν στον ύπνο» Κεντρικό Κράτος και Περιφέρεια

Πλημμύρες στην Αττική : Για δεύτερη συνεχή χρονιά «πιάστηκαν στον ύπνο» Κεντρικό Κράτος και Περιφέρεια

Για σοβαρές ευθύνες της Κεντρικής Διοίκησης στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής που σε καμία περίπτωση όμως δεν απαλλάσσουν των ευθυνών της και τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο Γιάννης Σγουρός.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι κεντρικό κράτος και περιφέρεια πιάστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον ύπνο και τους επέκρινε ότι αναλώθηκαν σε επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική διαχείριση της θεομηνίας, με αφορμή την πληθώρα των ανακοινώσεων που εκδόθηκαν (ακόμη και κοινών), χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τους πολίτες της Αττικής.

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική έχει αδιαμφισβήτητα το κεντρικό κράτος, για τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε, επεκτάθηκε και εν τέλει αναπτύχθηκε η πληθυσμιακά μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, όπως επίσης και για το γεγονός ότι έχει διασκορπίσει σε κάθε «πιθανό και απίθανο» φορέα την αρμοδιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ακόμη επανέλαβε ότι απαιτούνται πάνω από δύο δις ευρώ για να αποκτήσει η Αττική επαρκή θωράκιση και προστασία και ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει έργα και μελέτες που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που πρέπει να εκπονηθεί ο Γ. Σγουρός υπενθύμισε το υπόμνημα που κατέθεσε πέρσι τέτοια εποχή, προϊόν επεξεργασίας από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, το οποίο δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί.

Ζήτησε μάλιστα να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες που έχουν δημοπρατηθεί από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης.

Τέλος ο κ. Σγουρός υπενθύμισε δηλώσεις που είχε κάνει η κα Δούρου τον Απρίλιο του 2014, όταν έλεγε ότι θα έχει ολοκληρώσει τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Αττικής σε έξι μήνες (!). Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ο σχεδιασμός παραμένει ακόμη στα μπετά…

 

*Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Σγουρού

Μοιραστείτε το !