OrientGate: Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις της στους υγρότοπους  βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της Επιστημονικής και Συντονιστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος OrientGate «Ένα Δομημένο Δίκτυο για την Ενσωμάτωση της Γνώσης για το Κλίμα, στην Πολιτική και στο Χωρικό Σχεδιασμό», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Μεσογείων 156).

Περισσότεροι από 60 επιστήμονες, ερευνητές και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, από 13 διαφορετικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συναντήθηκαν, κατέθεσαν τις απόψεις τους και παρουσίασαν τα συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα δράσεις και μελέτες τους, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος. Η Περιφέρεια Αττικής, που φιλοξενεί τη συνάντηση, αποτελεί έναν από τους 20 συνολικά ευρωπαϊκούς φορείς που συμμετέχουν σε αυτό.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών, αφού ευχαρίστησε το Δόκτορα Antonio Navarra, Πρόεδρο του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή, για την πολύτιμη παρουσία του στις εργασίες, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, τη σοβαρότητα του οποίου αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό και έχει καταρτίσει τη στρατηγική ‘Ευρώπη 2020’ και το Έβδομο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί πολιτικές, προγράμματα και διακρατικές συνεργασίες, που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ένα από τα προγράμματα αυτά είναι και το Orientgate, που υλοποιείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στην Περιφέρεια Αττικής τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν για εμάς πρώτη προτεραιότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας. Ήταν επομένως αυτονόητη η συμμετοχή μας στο OrientGate μαζί με άλλους 20 φορείς της ευρύτερης περιοχής. Συμμετέχουμε ενεργά στο Πρόγραμμα αυτό με ιδιαίτερη έμφαση τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υγροτόπους της Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε τη δικτύωση και τη συνεργασία τόσο μεταξύ των δήμων της Αττικής όσο και σε επίπεδο Περιφερειών, ενώ παράλληλα έχουμε ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία του «Μητροπολιτικού Κέντρου Περιβαλλοντικών Μετρήσεων-Παρατηρητήριο» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, που θα αποτελέσει την επιστημονική και διαχειριστική μας βάση σε θέματα περιβάλλοντος».

Οι εργασίες της Επιστημονικής και Συντονιστικής Επιτροπής θα ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε υγρότοπο της Αττικής, ενώ η διοργάνωση θα αξιοποιηθεί για την τουριστική προβολή της Αττικής με επίσκεψη στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
1. Η ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.orientgateproject.org
2. Ελληνικό ενημερωτικό φυλλάδιο:
http://www.orientgateproject.org/uploads/images/leaflets/OrientgateBrochureEL.pdf
3. Λεπτομέρειες για το Θεματικό Κέντρο «Ανομβρία, Νερό και Ακτές» στο οποίο συμμετέχει με πιλοτική μελέτη για τους υγροτόπους της Αττικής και η Περιφέρεια Αττικής: http://water.orientgateproject.org.

Μοιραστείτε το !