Οργάνωση και δράσεις το «αντίδοτο» στην κρίση

Οργάνωση και δράσεις το «αντίδοτο» στην κρίση

«Η Αυτοδιοίκηση, μόνο με γνώση, οργάνωση και συντονισμό των δράσεών της, θα μπορέσει να δώσει μια πειστική και αξιόπιστη απάντηση στην κρίση και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει». Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Η θέση της Κεντρικής Διοίκησης και των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) στην Ηλιούπολη.

Ο Γιάννης Σγουρός χαρακτήρισε τη θητεία που ολοκληρώνεται μία από τις δυσκολότερες που γνώρισε ποτέ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς, όπως είπε, «οι περικοπές στους πόρους που φτάνουν το 60{e17a9b61b549120beb46f5cbc80195929c5eb32cd62721f0957c37b13b33fb97} για τα λειτουργικά μας και το 90{e17a9b61b549120beb46f5cbc80195929c5eb32cd62721f0957c37b13b33fb97} για τις επενδύσεις, δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Παράλληλα, πλήθος διατάξεων, όπως η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, οι οριζόντιες καταργήσεις υπηρεσιών, και το Παρατηρητήριο Αυτοδιοίκησης, συμπληρώνουν το ζοφερό τοπίο και καταργούν στην πράξη κάθε έννοια συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Και φυσικά μέσα σε αυτό το κλίμα γενικευμένης και συντονισμένης απαξίωσης και αποδυνάμωσης της Αυτοδιοίκησης, επιχειρείται και μια μεθοδευμένη προσπάθεια συκοφάντησης και στιγματισμού της ως δήθεν σπάταλης και διεφθαρμένης».

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, «είναι ο μοναδικός αξιόπιστος συνεκτικός ιστός για την κοινωνία και τους πολίτες που δοκιμάζονται. Τη νέα χρονιά που έρχεται, το Κεντρικό Κράτος πρέπει να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση λειτουργικά, οργανωτικά και οικονομικά και να μην επιχειρεί είτε να της μεταφέρει τα προβλήματά του, είτε να την υπονομεύει».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «έχει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οξυμμένα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα των ΟΤΑ, διότι είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εάν δεν αντιμετωπιστεί το παρόν της. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα με το πολύπλοκο και ασαφές νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, οι τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο και τόσο χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό, η ανεπάρκεια πόρων και μέσων, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά».

[box style=”light-blue download rounded” ]Επισυνάπτεται η ομιλία του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού στην Ημερίδα.

Ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής στην Ημερίδα ΟΠΣΑ[/box]

Μοιραστείτε το !