Να μην υπάρξει νομοθετικός αιφνιδιασμός για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Να μην υπάρξει νομοθετικός αιφνιδιασμός για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Να μην υπάρξει νομοθετικός αιφνιδιασμός στο θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές καλεί την κυβέρνηση ο Γ. Σγουρός.

Εμμένοντας στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει προ τριετίας – από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής – για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική» επισημαίνει ότι η άκριτη αποδοχή μέτρων για τη λειτουργία του εμπορίου, χωρίς αποτίμηση των αλλαγών που επέφερε ο ν. 4177/2013 και χωρίς συνυπολογισμό των συνθηκών επιβίωσης της αγοράς μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας.

Η υπερφορολόγηση, ο υψηλός ΦΠΑ, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα χαμηλά ημερομίσθια, η μαύρη εργασία, η μείωση του τζίρου συνέπεια της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η άνθιση του παραεμπορίου, τα λουκέτα, δείχνουν ότι η αγορά χρειάζεται αναζωογόνηση, μέσω ενός παραγωγικού και όχι εξαντλητικού ωραρίου, τόνισε ο Γ. Σγουρός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για αιφνιδιαστική νομοθέτηση, αδιαφορώντας για την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του  Συμβουλίου της Επικρατείας (100/2017), αλλά και χωρίς διεξοδική διαβούλευση είναι ακατανόητη, ιδίως από τη στιγμή που ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει ότι συμμετέχει εποικοδομητικά στο διάλογο με προτάσεις ουσίας, χωρίς παρωπίδες και ιδεοληψίες.

Τέλος σημείωσε ότι τυχόν οριζόντια εφαρμογή αυτού του μέτρου θα αφαιρέσει από την αιρετή Περιφέρεια την αρμοδιότητα (άρθρο 16 του Ν. 4177/2013) να ορίζει ποιες Κυριακές μπορεί τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων.

Μοιραστείτε το !