Για πρώτη φορά “πλεονασματικός” προϋπολογισμός στον ΕΔΣΝΑ

Για πρώτη φορά “πλεονασματικός” προϋπολογισμός στον ΕΔΣΝΑ

Γ. Σγουρός : Για πρώτη φορά «πλεονασματικός» προϋπολογισμός στον ΕΔΣΝΑ – Κάλεσμα στη νέα διοίκηση να μειώσει τις εισφορές των δήμων ώστε να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες

 

«Πλεονασματικό» προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει ο πάλαι ποτέ υπερχρεωμένος Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Ο ΕΔΣΝΑ, που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, το 2012 είχε βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, καθώς βαρυνόταν από χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεχόταν βροχή αγωγές για οφειλές του παρελθόντος, ενώ οι τραπεζικοί του λογαριασμοί ήταν στο σύνολό τους δεσμευμένοι, εξαιτίας κατασχέσεων.

Ωστόσο οι προσπάθειες της διοίκησης του Γιάννη Σγουρού (ένταξη στο μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ, περιστολή δαπανών, είσπραξη ανείσπρακτων εσόδων) έφεραν αποτέλεσμα, αφού μόλις σε δύο χρόνια (1/6/2012 – 31/08/2014), ο φορέας κατάφερε να περάσει από την εποχή των υπέρογκων χρεών και της αβεβαιότητας σε αυτή των πλεονασμάτων και της βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έτους 2015 που ψήφισε η νέα διοίκηση (διοίκηση Δούρου), ο φορέας μετέφερε από το 2014 αποθεματικό ύψους 30 εκ. € και χρέη μόλις 26 εκ. €, όταν σημειωτέον, το 2013 τα χρέη ανέρχονταν σε 76,2 εκ. € και το 2014 σε 61,4 εκ. €.

Το αποθεματικό του ΕΔΣΝΑ το 2014 θα ήταν μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο εάν η νέα διοίκηση δεν «αμελούσε» να εισπράξει περίπου 10 εκ. € (δόση Νοεμβρίου 2014 από ΔΕΗ ΑΕ), τα οποία θα λάβει εν τέλει με καθυστέρηση μέσα στο 2015.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Το 2012 παρέλαβα δια νόμου (Καλλικράτης) τη διοίκηση ενός φορέα που βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το 2014, παρά την σφοδρή οικονομική κρίση, παρέδωσα έναν φορέα, με επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, βιώσιμο και με προοπτική. Όποιος έχει μάτια, βλέπει. Δημόσια διοίκηση, σημαίνει χρηστή διοίκηση και νοικοκύρεμα. Και εμείς αυτό κάναμε και στον ΕΔΣΝΑ και ασφαλώς και στην Περιφέρεια Αττικής. Πλέον η νέα διοίκηση οφείλει να προχωρήσει σε άμεση μείωση της εισφοράς των δήμων, ώστε να μειωθούν αντίστοιχα τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες».

*Σημειώνεται ότι η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ δεν εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του φορέα περνώντας στα ψιλά αυτή τη σημαντική εξέλιξη…

Μοιραστείτε το !