Γεφύρι της Άρτας το παραλιακό μέτωπο του Φαληρου

Γεφύρι της Άρτας το παραλιακό μέτωπο του Φαληρου

Σε… γεφύρι της Άρτας κινδυνεύει να μετατραπεί το περίφημο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου που κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως… Αθηναϊκή Ριβιέρα. Η αιτία είναι ότι τα λεφτά τελείωσαν κι αν δεν εξευρεθούν άλλοι πόροι το έργο θα παραμείνει στη μέση.

Την αποκαρδιωτική αυτή αποκάλυψη έκανε στο Κανάλι Ένα, τον δημοτικό ραδιοσταθμό του Πειραιά ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης Αττικής Γιάννης Σγουρός, μετά την συζήτηση-ενημέρωση που έγινε για το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι από την αρχή της θητείας της κ.Δούρου στην Περιφέρεια ,είχε πει σε όλους τους τόνους ότι το έργο δεν έπρεπε να ξεκινήσει γιατί δεν υπήρχαν πόροι και δεν θα τελείωνε ποτέ…

Η ιδέα και τα πρώτα σχέδια για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου ξεκίνησαν το 2012,αλλά δυόμισι χρόνια μετά το έργο απεντάχθηκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί χαρακτηρίστηκε… φαραωνικό που θα ήταν πολυτέλεια για μια χώρα χρεωκοπημένη ,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Είπα τότε, υπογράμμισε ο κ.Σγουρός, ότι το έργο χωρίς λεφτά δεν πρέπει να ξεκινήσει.Όμως η νέα τότε Διοίκηση της Περιφέρειας επειδή προφανώς ήθελε να δείξει ότι μπορεί να κάνει κάτι μεγάλο,το ξεκίνησε βασιζόμενη στα 350 εκατ ευρώ που της άφησε στο ταμείο η δίκη μας Διοίκηση.

Αυτό ήταν ένα διπλό λάθος διότι από τη μια έγινε ένα έργο που δεν θα τελειώσει κι από την άλλη χάθηκαν πολύτιμοι πόροι που θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί στους 35 δήμους της Περιφέρειας για να κάνουν έργα πνοής και ουσίας ,όπως σχολικά κτίρια ,αντιπλημμυρικές υποδομές κλπ.

Από τα 350 εκατ ευρώ,σημείωσε ο κ. Σγουρός, τα 110 περίπου εκατ πήγαν για την πρώτη φάση του έργου από 75 που είχαν προϋπολογισθεί παρ όλο που εξαιρέθηκαν κομμάτια από την προγραμματική σύμβαση και θα έπρεπε να μειωθεί το πόσον0.

Επειδή όμως λόγω έλλειψης χρημάτων υπήρξαν καθυστερήσεις χρειάστηκε να γίνουν τρεις συμπληρωματικές συμβάσεις μέσα σε ενάμισι χρόνο για να τελειώσει η πρώτη φάση τουλάχιστον,κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανεβεί το κόστος γιατί οι εργολάβοι από 55 τοις εκατό έκπτωση που έδιναν στην αρχή τώρα δεν έδιναν ουτε35 τοις εκατό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σγουρός, είναι σαν να ξεκινάει κάποιος να κάνει μια πολυκατοικία χωρίς να έχει όλο το απαιτούμενο πόσον. Και όταν τα χρήματα που διαθέτει τελειώσουν το κτίριο μένει… γιαπί.Η πρώτη φάση ήταν να τελειώσει το 2019,συνέχισε, τώρα όμως μετά από τρεις παρατάσεις θα παραδοθεί το καλοκαίρι,δηλαδή δυο χρόνια μετά.Για την δεύτερη φάση απαιτούνται γύρω στα 170 εκατ ευρω τα οποία δεν υπάρχουν.

Στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σύμφωνα με τον κ Σγουρό,ειπώθηκε πως προσελήφθη χρηματοοικονομικός σύμβουλος για να συντάξει οικονομοτεχνική μελέτη για την δεύτερη φάση η οποία θα προβλέπει και τρόπους χρηματοδότησης Μέχρι να γινει η μελέτη ,μέχρι να συζητηθούν οι όποιοι τρόποι χρηματοδότησης προταθούν και μέχρι να ευοδωθούν ,στην παραλία δε θα γίνεται τίποτα. Γιατί κανένας ούτε η Περιφέρεια, ούτε το υπουργείο υποδομών δεν έδειξαν διάθεση να συνεισφέρουν.

Μεγάλο θέμα όμως υπάρχει και με τα μπάζα που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο από τις εκσκαφές που έγιναν για τα αντιπλημμυρικά έργα που συντελεστηκαν στα πλαίσια της πρώτης φάσης ,αλλά και από τις μετατοπίσεις των δρόμων ή τη δημιουργία των οδικών σηράγγων.

Όπως είπε ο κ. Σγουρός όλα αυτά τα υλικά σχηματίζουν λόφους κατά μήκος της παραλίας που κρύβουν τη θέα αλλά και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους κατοίκους του Μοσχατου και των Τζιτζιφιών,γιατί όποτε φυσάει γεμίζουν τα σπίτια τους χώματα.Αυτά τα μπάζα όμως δεν μπορούν να φύγουν από εκεί γιατί θα χρησιμοποιηθούν στη δεύτερη φάση .Κάτι που σημαίνει πως όσο καθυστερεί η φάση αυτή θα συνεχίζεται το μαρτύριο των κατοίκων.Μάλιστα ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης που παρίστατο στη συνεδρίαση χαρακτήρισε τους λόφους αυτούς …μικρό σινικο τείχος!

Καταλήγοντας ο κ. Σγουρός εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία του έργου ,το οποίο όπως είπε ξεκίνησε ως ευλογία και εξελίσσεται σε κατάρα για όλο το παραλιακό μέτωπο,γιατί δεν υπάρχει κανένα φως στο τούνελ της χρηματοδότησής του.

Και όσο δεν υπάρχουν λεφτά δεν γίνεται τίποτα.Μπορεί ο κ Πατουλης να έχει τις καλύτερες των προθέσεων αλλά δεν αρκούν γιατί δεν υπάρχουν πόροι.Όσες προσπάθειες κι αν γίνουν, όσες μελέτες ,όσες προσπάθειες,μέχρι να ευδοκιμήσουν θα περάσει πολύς καιρός.

Και το έργο θα παραμένει στη μέση Άλλο ένα όνειρο χάθηκε για την Αττική,άλλη μια αστοχία θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι του Νοτίου τομέα που πίστεψαν ότι θα γυρίσουν σελίδα. Είπαμε τα θαύματα σ αυτή τη χώρα κρατάνε λίγο.Οι εφιάλτες είναι εκείνοι που διαρκούν.Δυστυχώς….

Νίκος Παρασκευάς

Μοιραστείτε το !