Χαιρετισμός στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ

Χαιρετισμός στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ

Κύριοι βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι κομμάτων, κυρία Περιφερειάρχης, αγαπητοί συνάδελφοι απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως συνάδελφοι του Β’ βαθμού, θέλω να σας καλωσορίσω στις εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης που διεξάγονται σήμερα για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Η πρώτη θητεία των αιρετών περιφερειακών αρχών που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο του Καλλικράτη το 2010 ολοκληρώθηκε. Ήταν μια πρώτη θητεία που συνέπεσε με κοσμογονικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Μια πρώτη θητεία που είχε να αντιμετωπίσει τις τραγικές επιπτώσεις που προκάλεσε η οικονομική κρίση σε κάθε δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια πρώτη θητεία που συνέπεσε με την πρόκληση εφαρμογής του Καλλικράτης, της μετεξέλιξης του θεσμού, από το επίπεδο της αιρετής νομαρχίας σε αυτό της περιφέρειας, της ευρείας ανακατανομής ρόλων και αρμοδιοτήτων.

Αλλά και μια πρώτη θητεία που είχε να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος, την ηθική και κοινωνική κατάπτωση των θεσμών. Απέναντι σε όλα αυτά, οι περιφερειακές αρχές κατάφεραν να ανταποκριθούν στον κρίσιμο ρόλο που τους ανέθεσε ο νομοθέτης και να βγούνε αλώβητες από την πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα, οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει η χώρα.

Καταφέραμε όλοι μαζί να επιτελέσουμε ένα σπουδαίο έργο με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, προκειμένου ο νεοσύστατος θεσμός να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να καταξιωθεί στη συνείδησή τους.

Αποδείξαμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο μοναδικός αξιόπιστος, συνεκτικός ιστός για την κοινωνία και τους πολίτες που δοκιμάζονται. Οργανώσαμε τις νέες περιφέρειες από το μηδέν με ελάχιστη υποστήριξη από το κράτος. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία του νέου θεσμού, την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων μας.

Συμβάλλαμε όλοι μαζί τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προσπάθεια των περιφερειών μας και της χώρας συνολικά. Επιταχύναμε την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην επίλυση χρονίων προβλημάτων στις βασικές υποδομές, στην ενίσχυση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας.

Και όλα αυτά ενώ οι περικοπές στη χρηματοδότησή μας άγγιξαν το 65{e17a9b61b549120beb46f5cbc80195929c5eb32cd62721f0957c37b13b33fb97} των θεσμοθετημένων μας πόρων. Οι διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης έφτασε στο σημείο να θίγουν πλέον ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική μας αυτοτέλεια.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, κεντρικό ρόλο έχει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Ένας νέος θεσμός που παρά τα προβλήματα της χρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού και επιστημονικής στήριξης, απέδειξε ότι αποτελεί πραγματικά εργαλείο στην προσπάθεια ισχυροποίησης του θεσμού της αιρετής περιφέρειας.

Είναι κάτι που πετύχαμε όλοι μαζί οι αιρετοί με σκληρή δουλειά και το κυριότερο με σύμπνοια, διότι σε αντίθεση με τη στείρα αντιπαράθεση της κεντρικής πολιτικής σκηνής, σε επίπεδο Περιφέρειας αποδείξαμε όλοι μαζί ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας διχάζουν.

Κλείσαμε τα αυτιά μας στην πόλωση. Λειτουργήσαμε με γνώμονα το συμφέρον του θεσμού και των πολιτών. Δεν αφήσαμε την ΕΝ.Π.Ε. να γίνει ούτε το μακρύ χέρι οποιασδήποτε κυβέρνησης, ούτε φερέφωνο της οποιασδήποτε αντιπολίτευσης. Και αυτή θέλω να πιστεύω ότι είναι η καλύτερη προσθήκη, παρακαταθήκη που αφήνουμε στη νέα διοίκηση που θα προκύψει.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης και μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που συμπορευτήκαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το !