ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

5 Ιούνη: #Παγκόσμια #Ημέρα #Περιβάλλοντος Με όραμα και σχέδιο θα αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση στην Αττική

5 Ιούνη: #Παγκόσμια #Ημέρα #Περιβάλλοντος Με όραμα και σχέδιο θα αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση στην Αττική

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

 

Η πολιτική και η ανικανότητα του κ. Πατούλη οδηγούν σε αδιέξοδο και τον ευαίσθητο τομέα του Περιβάλλοντος της Αττικής. Το ζούμε όλοι κάθε μέρα, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στους κύριους οδικούς άξονες, στη διαχείριση των απορριμμάτων όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια, στην αντιπλημμυρική προστασία όπου τα έργα διαλύονται το ένα μετά το άλλο, στην Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου όπου το Οικολογικό Πάρκο δεν ξεκίνησε ποτέ, στα βουνά και στα δάση που τον Αύγουστο του 2021 κάηκαν ενώ οι άνεμοι ήταν μόλις 2 μποφώρ -και τόσα άλλα.

Όμως ο κ. Πατούλης, αυτός ήταν και αυτά μπορούσε να (μην) κάνει.

Εμείς, ως «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτήν την αρνητική καταγραφή.

Εμείς δημιουργούμε μια νέα θετική ατζέντα για το περιβάλλον της Αττικής.

Συνδυάζοντας άμεσες παρεμβάσεις με οραματικές αλλαγές ευρύτερου ορίζοντα.

Που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία όλων των Φορέων της Πολιτείας και όπου η Περιφέρεια Αττικής θα παίζει τον κρίσιμο συντονιστικό -προωθητικό ρόλο.

Ιδού λοιπόν ο «δεκάλογος» μας, τον οποίο θέτουμε σε συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς, με τις οικολογικές οργανώσεις, με τις συλλογικότητες των ενεργών πολιτών, με όλη την κοινωνία.

 1. Δημιουργία Σύγχρονου Τηλεματικού Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και μεγάλου εύρους Συγκοινωνιακές Μελέτες (που έχουν να γίνουν από το 2004…) για βιώσιμη κινητικότητα με συνδυασμό όλων των συγκοινωνιακών μέσων.
 2. Πρασίνισμα των βουνών μας (Γεράνεια, Πατέρας, Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός), προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας.
 3. Προωθημένη επεξεργασία υγρών αποβλήτων ώστε να είναι κατάλληλα για απεριόριστη άρδευση.
 4. Ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων, με «Πράσινα Σημεία» διαλογής στην Πηγή και σύγχρονα εργοστάσια επεξεργασίας – με διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος, χωρίς καύση και βάζοντας τέλος στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής.
 5. Αντιπλημμυρική προστασία, με Μελέτες όλων των πλημμυρικών λεκανών (επιτέλους …), συγκράτηση κατά το δυνατόν των νερών στα βουνά, αξιοποίηση της οικο-μηχανικής στη διαχείριση των ρεμάτων σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 6. Μητροπολιτικοί Ποδηλατόδρομοι, τους οποίους έχουμε σχεδιάσει σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από το 2014 -αλλά έμειναν στα συρτάρια.
 7. «Ενεργειακή Δημοκρατία», με ενεργειακές κοινότητες σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, ευρεία προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα δημοσίων κτιρίων αλλά και πολυκατοικιών προς όφελος των νοικοκυριών.
 8. Δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου στο Φαληρικό Όρμο με διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα του. Στήριξη «πράσινων αναπλάσεων» μητροπολιτικού επιπέδου (Λιπάσματα Δραπετσώνας, πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό κλπ).
 9. Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα. Πρόγραμμα έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Προγράμματα υγιούς διατροφής με προϊόντα της Αττικής γης.
 10. Στήριξη της Περιβαλλοντικής Καινοτομίας με Προγραμματικές Συμβάσεις με τα Πανεπιστήμιά μας, καθώς και στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στον περιβαλλοντικό τομέα. Ενδεικτικά, στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, των φωτοβολταϊκών, της πυρανίχνευσης, της οικο-μηχανικής, της ανακύκλωσης.
Γ. Σγουρός : Επιβεβαιώνονται στο ακέραιο όλα όσα λέγαμε για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών – Επιβάλλεται άμεσος και έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Αττικής και στα εποπτευόμενα από αυτήν νπδδ και νπιδ

Γ. Σγουρός : Επιβεβαιώνονται στο ακέραιο όλα όσα λέγαμε για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών – Επιβάλλεται άμεσος και έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Αττικής και στα εποπτευόμενα από αυτήν νπδδ και νπιδ

Η ανακοίνωση (ανακούφιση) της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής με την οποία γνωστοποίησε ότι λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, πιστώθηκαν στο λογαριασμό της από την κυβέρνηση 100 εκ. € για το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου – προκειμένου να αποφύγει τη βέβαιη στάση πληρωμών – προκαλούν την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Και τούτο διότι :

1) Επιβεβαιώνουν στο ακέραιο όλα όσα έχουμε αναδείξει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες για το πρωτογενές έλλειμμα που η διοίκηση Πατούλη δημιούργησε μέσα στην 4ετία 2019-2022 ύψους 170 εκ. € (όπως άλλωστε προκύπτει από τα στοιχεία που η ίδια δημοσιοποιεί) και το άνοιγμα που προκάλεσε με τις αλόγιστες σπατάλες και υπερδεσμεύσεις  πόρων που ουδέποτε διαψεύστηκαν και από κανέναν.

2) Δεν απαντούν για την ταμπακιέρα δηλαδή για το πως δημιουργήθηκαν τα πρωτογενή ελλείμματα την 4ετία 2019-2022 πως και με ποιες βεβαιώσεις υπογράφονται συμβάσεις και αναλαμβάνονται οικονομικές υποχρεώσεις για το μέλλον χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη διενέργειας άμεσου και έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στην Περιφέρεια Αττικής και στα εποπτευόμενα από αυτήν νπδδ και νπιδ.

3) Δεν απαντούν για την τρομακτική αύξηση των απευθείας αναθέσεων και την κατά παρέκκλιση των νομίμων διαδικασιών σύναψη δημοσίων συμβάσεων από την Περιφέρεια Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 στην Περιφέρεια Αττικής έγιναν 230 απευθείας αναθέσεις και 150 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης. Το 2022 έγιναν 510 απευθείας αναθέσεις και 255 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης. Είχαμε δηλαδή αύξηση των απευθείας αναθέσεων κατά 110 % και των κατά παρέκκλιση των δημοσίων συμβάσεων κανόνων κατά 70 %.

4) Ο κ. Πατούλης μπορεί να είναι συνηθισμένος σε φιλικές ρυθμίσεις, όπως όταν ήταν δήμαρχος στον Δήμο Αμαρουσίου όταν και πάλι η τότε κυβέρνηση ρύθμισε τα χρέη του Δήμου σε 166 χρόνια, όμως αυτός δεν είναι τρόπος να ασκείται οικονομική πολιτική. Και βεβαίως τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις οι πολίτες δεν βλέπουν από την εφορία ούτε … στον ύπνο τους.

5) Η απαίτηση του κ. Πατούλη να του ζητήσουμε «συγγνώμη» επειδή ασκούμε το δημοκρατικό αντιπολιτευτικό μας καθήκον, απλώς επιβεβαιώνει την περί δημοκρατίας αντίληψή του και δικαιολογεί τον τρόπο που άσκησε διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια: κρυπτόμενος σε συνεδριάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων και με υπόγειες συναλλαγές και επίπλαστες πλειοψηφίες από συμβούλους της γνωστής εγκληματικής οργάνωσης.

Η διοίκηση Πατούλη πνέει τα λοίσθιά της. Οικονομικά και κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά, επιχειρησιακά και πολιτικά βρίσκεται σε τέλμα. Οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό όσο και σκληρό μήνυμα ότι τέτοιο ήθος και ύφος διοίκησης δεν έχουν θέση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

ΥΓ: 1) Ακόμη περιμένουμε απάντηση για την εταιρεία που έκανε τις προωθήσεις στο διαδίκτυο για να προπαγανδίσει τον απολογισμό στο Ζάππειο και για το εάν έχει κάποια σχέση με τις συμβάσεις που η Περιφέρεια Αττικής έχει υπογράψει τους τελευταίους τρεις μήνες (οι δύο απευθείας αναθέσεις)  άνω των 7 εκ. €.

2) Ακόμη περιμένουμε απάντηση για τη διάλυση 18 συμβάσεων σημαντικών έργων εκ των οποίων τα 10 είναι αντιπλημμυρικά συνολικού προϋπολογισμού 157 εκατομμυρίων ευρώ.

«Βατερλώ» Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Βατερλώ» Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 • Καταψηφίστηκε με ψήφους 50-48 ο απολογισμός του 2022 
 • Γ. Σγουρός : Κάλεσμα συμπόρευσης και ελπίδας στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας

 

Σε ηχηρή αποδοκιμασία για τη διοίκηση Πατούλη αναδείχτηκε η ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό του 2022, αφού καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου (με ψήφους 50 έναντι 48).

Πρόκειται για τον 4ο κατά σειρά απολογισμό της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, που έκλεισε -δυστυχώς- και αυτός με πρωτογενές έλλειμμα (42 εκ. €), ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του πρωτογενούς ελλείμματος κατά τη θητεία Πατούλη στα 170 εκ. € (περίοδος 2019-2022).

Αποτέλεσμα της πολιτικής των αλόγιστων σπαταλών και των ανεξέλεγκτων αναθέσεων είναι η Περιφέρεια Αττικής να οδηγείται, όπως κατήγγειλε ο Γ. Σγουρός, σε στάση πληρωμών.

Ο Γιάννης Σγουρός άσκησε παράλληλα σκληρή κριτική στον κ. Πατούλη και για την πανάκριβη «προεκλογική κομματική φιέστα» που στήθηκε στο Ζάππειο, προφανώς με χρήματα των φορολογουμένων.

Προέβη μάλιστα σε σοβαρές καταγγελίες ότι ο κ. Πατούλης έχει επιδοθεί σε μια πανάκριβη διαφήμιση μέσω προωθήσεων στο διαδίκτυο για να προπαγανδίσει τον απολογισμό του, η οποία υλοποιείται από εταιρεία που τους τελευταίους τρεις μήνες έχει υπογράψει συμβάσεις (οι δύο απευθείας αναθέσεις) με την Περιφέρεια Αττικής  άνω των 7 εκ. €.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι «Ο κατήφορος της σημερινής διοίκησης, ιδίως τώρα που βαδίζουμε την προεκλογική περίοδο θα γίνεται ακόμη πιο ολισθηρός, ακόμη πιο επικίνδυνος για την Αττική και τον τόπο μας. Η μόνη ΕΛΠΙΔΑ, η μόνη ΛΥΣΗ, είναι όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, μακριά από κομματικές ταμπέλες, να συστρατευθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Είναι η ευκαιρία μέσα από τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από το μετερίζι της αυτοδιοίκησης να στείλουμε ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα συμπόρευσης και αντίδρασης σε ό,τι μας πληγώνει, σε ό,τι δεν μας αντιπροσωπεύει, ως ανθρώπους, ως λαό, ως κοινωνία. Να γυρίσουμε την πλάτη στο φαίνεσθαι, στο δήθεν, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στη διαφάνεια, στην εντιμότητα και στη διαφάνεια που τόσο πολύ έλειψαν αυτά τα χρόνια».

 

Υ.Γ.: Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του κ. Σγουρού

Δήλωση Γιάννη Σγουρού για τον θάνατο του Αντιδημάρχου Καλλιθέας

Δήλωση Γιάννη Σγουρού για τον θάνατο του Αντιδημάρχου Καλλιθέας

Αποχαιρετάμε με θλίψη και μεγάλη συγκίνηση τον Λάζαρο Λασκαρίδη, που τόσο πρόωρα και άδικα έφυγε από κοντά μας. Ο Λάζαρος Λασκαρίδης ήταν ένας ενεργός  και δημιουργικός πολίτης που έδωσε αγώνες για τα δημοκρατικά του πιστεύω.

Ως δημοσιογράφος λειτουργούσε πάντοτε στο πλαίσιο της δεοντολογίας, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα των πολιτών, εκφράζοντας τις καθημερινές αγωνίες τους.

Υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση με διαρκή και ανιδιοτελή προσφορά, προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Η απώλειά του μας συγκλόνισε όλους, γιατί χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο, έναν συναγωνιστή με συνεπή διαδρομή αγώνων.

 

Γ. Σγουρός: Κορυφή του παγόβουνου η έρευνα της Κομισιόν για τα σπιτάκια ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ

Γ. Σγουρός: Κορυφή του παγόβουνου η έρευνα της Κομισιόν για τα σπιτάκια ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ

Ακόμη ένας φορέας της «διοίκησης Πατούλη» εκτροχιάζεται οικονομικά  – Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ξυπνήσουν οι ελεγκτικές αρχές;

Τις καταγγελίες της παράταξής μας για τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και την ανάγκη σε βάθος έρευνας και ελέγχων σε όλους τους φορείς που διοικεί και εποπτεύει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η «διοίκηση Πατούλη» επιβεβαιώνει η έρευνα της Κομισιόν που ήρθε στο φως της δημοσιότητας για τα σπιτάκια ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ.

Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής που δημιουργήθηκε σε 4 χρόνια πρωτογενές έλλειμμα 170 εκ. €, η παράταξή μας έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έχει επιδοθεί από το 2019 σε υπερπληθώρα υπερκοστολογημένων και ατεκμηρίωτων προϋπολογιστικά αναθέσεων ύψους άνω των 500 εκ. €, στους οποίους συνήθως μετέχει ένας διαγωνιζόμενος με  μηδενικές και ανύπαρκτες εκπτώσεις, με πρόσχημα δήθεν τη βελτίωση της ανακύκλωσης (υπενθυμίζεται ότι παλιότερα με πρόσχημα τον covid-19 είχαν επιδοθεί σε πρωτοφανείς αναθέσεις για την απολύμανση).

Αποτέλεσμα όλης αυτής της σπατάλης και της εξόφθαλμης κακοδιαχείρισης, με την πρωτοφανή ανοχή της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων είναι ο φορέας να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια, είτε σε στάση πληρωμών, είτε για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του θα πρέπει να εκτοξεύσει το κόστος διαχείρισης ευρώ ανά τόνο σε δυσθεώρητα ύψη επιβαρύνοντας τους δήμους.

Κοινώς το μάρμαρο θα πληρώσουν και πάλι τα κορόιδα, δηλαδή οι πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο τετράμηνο ο ΕΔΣΝΑ έχει προκηρύξει τους παρακάτω διαγωνισμούς (μαζί με την προαίρεση άνω των 190 εκ. € ! ) που προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά τους, οι οποίοι  είναι αναρτημένοι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, τους οποίους και καλούμε να επισκεφθούν για να σχηματίσουν ίδια αντίληψη :

 • Προμήθεια μέσω leasing 65 ηλεκτρικών απορριμματοφόρων με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 65 ηλεκτρικά απορριμματοφόρα (μαζί με φορτιστές) : Προϋπολογισμός 62.787.400 € και σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος της προαίρεσης άλλα 62.787.400 €. Είναι δυνατόν αυτή την περίοδο της κρίσης ο ΕΔΣΝΑ να προμηθεύεται ηλεκτρικά απορριμματοφόρα με κόστος σχεδόν 800 χιλ € το ένα ;;;;
 • Υπηρεσίες φύλαξης ΣΜΑ Σχιστού : Προϋπολογισμός 6.111.000 € με δικαίωμα προαίρεσης 2.037.000 €. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε τι ακριβώς θα φυλάει η εταιρεία security στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό και γιατί μέχρι το 2019 δεν είχε ποτέ παραστεί ανάγκη για security ;;; Σημειώνεται ότι πρόκειται για χώρο μη επισκέψιμο από τους πολίτες !!!
 • Προμήθεια – ακόμη!!! – 60 κέντρων διακριτής διαλογής ειδών : Προϋπολογισμός 12.338.000 €.
 • Υπηρεσίες αριστοποίησης Compost προϋπολογισμού 18.060.600 € με δικαίωμα προαίρεσης άλλα 18.060.600 €. Τι σημαίνει αριστοποίηση κόμποστ και πόσο θα πληρώνει ο πολίτης ευρώ ανά τόνο για αυτή τη διαδικασία;;;

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι «Είναι πια ξεκάθαρο και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι φορείς που διαχειρίζεται, είτε απευθείας, είτε εμμέσως το «σύστημα Πατούλη» εκτροχιάζονται και οδηγούνται στη χρεοκοπία. Κάτι περίεργο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Κάτι περίεργο που έφθασε μέχρι τις Βρυξέλλες και ενεργοποίησε την Κομισιόν. Ωστόσο στην Ελλάδα η κυβέρνηση και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, εδώ και χρόνια περί άλλων τυρβάζουν. Τους καλούμε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως έχουν υποχρέωση από το Σύνταγμα και τον νόμο και να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον και το εισόδημα των πολιτών. Εμείς τα είπαμε και θα τα ξαναπούμε όσες φορές χρειαστεί. Δεν πρόκειται να νίψουμε τας χείρας μας σαν τον Πόντιο Πιλάτο. Η ανοχή στο «σύστημα Πατούλη» ισοδυναμεί πλέον με συνενοχή».

 

Ένα ακόμα νυχτερινό νομοσχέδιο ντροπής από την Κυβέρνηση Ρουσφέτι για τους εκλεκτούς της

Ένα ακόμα νυχτερινό νομοσχέδιο ντροπής από την Κυβέρνηση Ρουσφέτι για τους εκλεκτούς της

Νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα από τη σημερινή  Κυβέρνηση, αλλά διαψευστήκαμε. Συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα με την αντιδημοκρατική της νοοτροπία.

Δεν πέρασαν ούτε δύο εβδομάδες από την κατάργηση του έκτακτου μέτρου  λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη  λόγω της πανδημίας, και το επανάφερε.

Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε νύχτα, και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, νομοθετεί την καθιέρωση της  συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη. Το προσωρινό μέτρο της πανδημίας, το μονιμοποιεί. Καταργεί στην ουσία με αυτό, τον δημοκρατικό διάλογο, τη λογοδοσία της εκάστοτε Διοίκησης ενώπιον του ανώτερου οργάνου της Περιφέρειας και το δημοκρατικό έλεγχο.

Κάνει ένα τελευταίο πολιτικό ρουσφέτι στους εκλεκτούς της Περιφερειάρχες, που δε θέλουν να έχει λόγο η αντιπολίτευση, να περνάνε ανενόχλητοι τις αποφάσεις που θέλουν.

Ο λόγος είναι προφανής:  σε κανονική συνεδρίαση, δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία παρά μόνο με την ευγενική χορηγία και υποβοήθηση της Χρυσής Αυγής, με την οποία στην Περιφέρεια Αττικής η παράταξη του κυρίου Πατούλη συνεργάζεται στενά.

Ντροπή και μόνο ντροπή.

Απροκάλυπτη και κυνική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα μικροκομματικά συμφέροντα και τα προσωπικά – πελατειακά κίνητρα των εκλεκτών της.

Ένας θεσμός δημοκρατικού διαλόγου φιμώνεται, με μοναδικό σκοπό να  περιοριστεί ο δημοκρατικός έλεγχος των πεπραγμένων του Περιφερειάρχη. Και μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο συλλογικό όργανο της χώρας. Φανταστείτε το ανατριχιαστικό σενάριο, να υπήρχε τέτοια διάταξη για συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πρώτο συλλογικό όργανο της χώρας, τη Βουλή. Θα έπεφταν και τα δέντρα. Αλλά η σημερινή Κυβέρνηση, χωρίς ίχνος ντροπής, αυτό το έκτρωμα, το νομοθετεί, για τις συνεδριάσεις Δήμων και Περιφερειών.

 

Υ.Γ.: Στο ίδιο νυχτερινό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση, αλλάζει για τέταρτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο (οι προηγούμενοι  νόμοι  4804/21, 5003/2022, 5027/23), τις διατάξεις που η ίδια έχει νομοθετήσει, για τα κωλύματα και ασυμβίβαστα των υποψηφίων για τις εκλογές των ΟΤΑ, λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Πόσους υποψηφίους της θέλει να εξυπηρετήσει πια; Ας καταλήξουν επιτέλους… 

Γ. Σγουρός : Ο Πατούλης αφήνει «καμένη γη», οι πολίτες θα παρακολουθούν αμέτοχοι; – Επιτακτική η συμπόρευση των υγιών δυνάμεων και η συλλογική αντίδραση στην παρακμή της Περιφέρειας Αττικής

Γ. Σγουρός : Ο Πατούλης αφήνει «καμένη γη», οι πολίτες θα παρακολουθούν αμέτοχοι; – Επιτακτική η συμπόρευση των υγιών δυνάμεων και η συλλογική αντίδραση στην παρακμή της Περιφέρειας Αττικής

«Καμένη γη» σε όλα τα επίπεδα αφήνει πίσω της η διοίκηση Πατούλη που μέσα σε 4 χρόνια πρόλαβε να διαλύσει οτιδήποτε στεκόταν όρθιο στην Περιφέρεια Αττικής.

Το γεγονός αυτό καθιστά άμεση, απαραίτητη και επιτακτική την αντίδραση όλων των υγιών δυνάμεων για να σταματήσει η κατρακύλα και να ανακοπεί ο κατήφορος χωρίς τέλος που ζημιώνει τον τόπο μας.

Όπως προκύπτει από τον Απολογισμό της θητείας της διοίκησης Πατούλη μέσα σε 4 μόλις χρόνια κατάφερε :

 •   Να δημιουργήσει τεράστια πρωτογενή ελλείμματα ύψους 170 εκ. € (σε βάθος 4ετίας) με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Αττικής να απειλείται με στάση πληρωμών
 •   Να προβεί σε ανεπανάληπτη και πρωτοφανή λεηλασία και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος που χρήζει άμεσης και επείγουσας εισαγγελικής παρέμβασης και άμεσων, καθολικών και κατεπειγόντων διαχειριστικών ελέγχων τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και σε όλα τα νπδδ που εποπτεύει ή διοικεί άμεσα ή έμμεσα.
 •   Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 στην Περιφέρεια Αττικής έγιναν 230 απευθείας αναθέσεις και 150 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης. Το 2022 έγιναν 510 απευθείας αναθέσεις και 255 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης. Είχαμε δηλαδή αύξηση των απευθείας αναθέσεων κατά 110 % και των κατά παρέκκλιση των δημοσίων συμβάσεων κανόνων κατά 70 %.
 •   Να μην προχωρήσει κανένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο και να μην έχουν ολοκληρωθεί υποδομές μείζονος σημασίας (Φαληρικός Όρμος, ΚΕΛ Κρωπίας Παιανίας, έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων)
 •   Να λειτουργούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής στον αυτόματο πιλότο, αφού δεν υπάρχει έλεγχος, γίνονται τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης «των δικών μας» παιδιών.
 •   Να έχει ολοκληρώσει τη θητεία της χωρίς να έχει εκπονήσει το επιτασσόμενο από τον νόμο 4ετές επιχειρησιακό σχέδιο που απαιτείται από τον νόμο, κοινώς λειτουργεί στο … περίπου και όπου βγει.
 •   Να έχει αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση κάθε κρίσης Πολιτικής Προστασίας που παρουσιάστηκε αφήνοντας τους πολίτες έρμαια των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της ανικανότητάς της.

Σε δηλώσεις του ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι «Η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία χρόνια είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Οικονομικά και κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά, επιχειρησιακά και πολιτικά βρίσκεται σε τέλμα, σε παρακμή και διάλυση. Η  θητεία Πατούλη απέτυχε σε όλα τα επίπεδα χωρίς καμία αμφιβολία. Καλούμε  όλες τις υγιείς δυνάμεις σε αντίδραση και συμπόρευση για να απαλλάξουμε την Περιφέρεια Αττικής από όσους τη διοικούν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον και των λίγων και εκλεκτών. Καλούμε τους πολίτες στις επόμενες εκλογές να στείλουν ένα ηχηρό όσο και ισχυρό μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές, τέτοιο ήθος και ύφος διοίκησης δεν έχουν θέση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας».

Δήλωση Γιάννη Σγουρού για την Πρωτοβουλία σύγκλισης των Δημοκρατικών και Προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Αττικής

Δήλωση Γιάννη Σγουρού για την Πρωτοβουλία σύγκλισης των Δημοκρατικών και Προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Αττικής

 • Το μεγάλο στοίχημα αυτής της δεκαετίας στην Περιφέρεια Αττικής

«Η χθεσινή εκδήλωση (2/4/2023) που έγινε για την Πρωτοβουλία  σύγκλισης των Δημοκρατικών και Προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Αττικής, σηματοδοτεί την πορεία μας προς τις  κρίσιμες Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Θέλω να  ευχαριστήσω τους διοργανωτές, φίλους, περιφερειακούς συμβούλους πρώην αντιπεριφερειάρχες  Χρήστο Καραμάνο και Δημήτρη Κατσικάρη, που εκπροσωπούν δυναμικά και με συμπληρωματικό τρόπο τις παρατάξεις «Δύναμη Ζωής» και «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής»-  τα στελέχη των οποίων βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα που ήδη αρχίσαμε, καθώς και τη δημοσιογράφο Ηλέκτρα Βισκαδουράκη  που συντόνισε τη συζήτηση.

Επίσης ευχαριστώ ιδιαιτέρως όσους παρευρέθηκαν, πρώην Υπουργοί και Βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, υποψήφιοι Βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού καθώς και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.

Το θέμα  της εκδήλωσης  «Τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι πρέπει να γίνει», αποτελεί την υγιή  βάση για  τη σύγκλιση και συμπόρευση των Προοδευτικών και Δημοκρατικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο στόχος είναι ήδη γνωστός: να απαλλαγεί η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας-, με τον  μισό πληθυσμό της επικράτειας-   από τον ανίερο συνεταιρισμό του αποτυχόντος Γ. Πατούλη.

Η ήττα του στις  επερχόμενες εκλογές αποτελεί βάση εκκίνησης για αναγέννηση όχι μόνο της Περιφέρειας, αλλά και συνολικά της Αυτοδιοίκησης στη χώρα.

Επιτρέψτε  μου να προβλέψω και την αντίστοιχη ήττα κάποιων κινήσεων, που θέλουν να «αλλάξει ο Μανολιός, βάζοντας τα ρούχα αλλιώς» στην Περιφέρεια -με την υποστήριξη κομματικών και  επιχειρηματικών  συμφερόντων σε ετερόκλιτα σχήματα, χωρίς ταυτότητα και αυτοδιοικητική διαύγεια.

Ασφαλώς οι  βουλευτικές εκλογές  για τις οποίες  η προεκλογική αναμέτρηση άρχισε ήδη, θα ορίσει τη συνολική πορεία της πατρίδας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι  αυτοδιοικητικές εκλογές που  θα ακολουθήσουν συνδέουν – και συντονίζουν- τη βούληση του ελληνικού λαού στο σύνολο του για καλύτερο μέλλον, με τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για  ευημερία  με λύσεις στα προβλήματα που  έχουν συσσωρευτεί, σε εθνικό και  περιφερειακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Η κρισιμότητα  εκλογών  στην  Περιφέρεια Αττικής  τις συνδέει με τον κορμό της συλλογικής πολιτικής δράσης των δημοκρατικών δυνάμεων  στη χώρα. Η επιτυχής έκβαση κεντρικά και  περιφερειακά, είναι ο κοινός τόπος των δυνάμεων που συμμετείχαν στην χθεσινή εκδήλωση.

Με την παρουσία σας ενώνουμε την αγωνία μας για το μέλλον και υπογραμμίζουμε την απόφασή μας να παλέψουμε για καλύτερες μέρες αυτοδιοίκησης στην  Αττική.

Έχουμε ήδη συγκλίνει στη διαπίστωση ότι η  θητεία Πατούλη  βαίνει πως το τέλος της, αφού  μετέτρεψε την  Περιφέρεια σε έναν απερίγραπτο βάλτο διαφθοράς, ανικανότητας, αυθαιρεσίας, χοντροκομμένης αλαζονείας και μηδενικού αποτελέσματος για τους πολίτες.

Από τη διοικητική αυθαιρεσία και διαφθορά, μέχρι τις  ψευδεπίγραφες , βαρύγδουπες υποσχέσεις και την αδιάντροπη συνεργασία με τους  εκπροσώπους της «Χρυσής Αυγής», αλλά και στη συνδρομή από θεσιθήρες αποστάτες.

Αλλά για όλα αυτά θα μιλήσουμε αναλυτικά στην πορεία προς τις κάλπες. Παράλληλα με την ανάπτυξη του προγράμματός μας.

Χαιρετίζω την απόφαση  μας για κοινή δράση, εμπνευσμένο σχέδιο και νέες ιδέες που απηχούν την πολιτική βούληση  του  προοδευτικού χώρου στο σύνολό του για αλλαγή και νέα αρχή.

Θέλουμε να δώσουμε στην Περιφέρεια Αττικής τη χαμένη αίγλη της, τον αναπτυξιακό δυναμισμό της, την αίσθηση ευθύνης απέναντι και στον τελευταίο κάτοικο  και να θεμελιώσουμε  το μέλλον  και τη συλλογική προοπτική της κοινωνίας της.

Να  ξαναγίνουμε αυτοδιοικητικοί  πρωταγωνιστές στη χρηστή διοίκηση και πρωτοπόροι στην  οικονομία, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις υποδομές, την προστασία του περιβάλλοντος  και  τα δικαιώματα  όσων  εργάζονται στη περιφέρεια.

Αποτελεί πεποίθησή μου,  ότι οι   προοδευτικές δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής  στις οποίες δεν υπάρχουν διαχωρισμοί  κομματικής προέλευσης, μπορούν να  κερδίσουν τις εκλογές από τη πρώτη  Κυριακή.

Ενισχύοντας τον  Συνδυασμό μας «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», που ενισχύεται  από   στελέχη προερχόμενα από όλα τα δημοκρατικά αυτοδιοικητικά σχήματα.

Είναι  το μεγάλο στοίχημα αυτής της δεκαετίας στην Περιφέρεια Αττικής και  είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε με σκληρή δουλειά, ενότητα, πίστη στους δημοκρατικούς κανόνες και εμπιστοσύνη στους πολίτες.

 Ψήφισε για τον τόπο σου και όχι για το κόμμα σου».

 

Ο κ. Πατούλης συνεχίζει να παρανομεί. Θα συγκινηθεί κανείς σε αυτή την Κυβέρνηση;

Ο κ. Πατούλης συνεχίζει να παρανομεί. Θα συγκινηθεί κανείς σε αυτή την Κυβέρνηση;

Για μια ακόμη φορά, όλες οι δημοκρατικές παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποχωρήσαμε από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Αιτία η συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία του κορυφαίου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειας Αττικής.

Ο κύριος Πατούλης περιφρονώντας το νόμο και την κοινή λογική, επιμένει να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι σε κανονική συνεδρίαση δια ζώσης, όπως προβλέπεται, αλλά με τηλεδιάσκεψη, με πρόφαση τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Στις 26 Μαρτίου, βγήκε η τελευταία Υπουργική Απόφαση, που προβλέπει μέτρα μόνο σε υγειονομικές δομές. Παρόλα αυτά ο κύριος Πατούλης, αρνείται να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με τις κανονικές διαδικασίες.

Τον προειδοποιήσαμε ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουν μόνοι τους, χωρίς νόμιμη συνεδρίαση, είναι παράνομες. Εξακολουθεί να συνεδριάζει μόνος του. Φαίνεται πως ο φόβος να ξεφτιλιστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επειδή δεν θα μπορεί να έχει πλειοψηφία δια ζώσης η παράταξη του μαζί με τους χρυσαυγίτες, για να περάσουν τα θέματα, είναι τόσο μεγάλος, που δεν μπορεί να τον ξεπεράσει.   Προτιμά να παρανομεί και να εκθέτει την Περιφέρεια με τις αντιδημοκρατικές του διαδικασίες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είναι ίσως το μοναδικό  συλλογικό σώμα στη χώρα που συνεδριάζει ακόμα με τα έκτακτα μέτρα του κορονοϊού που έχουν από προχθές και τυπικά λήξει. Και ο κύριος Πατούλης είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας που επιμένει να τα επικαλείται αυτά τα μέτρα και να τα αποζητά.

Αυτό εξηγείται. Τα έκτακτα αυτά μέτρα της πανδημίας, ήταν για αυτόν η καλύτερη πρόφαση για να κάνει τις απευθείας αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήθελε, χωρίς να τηρεί καμία διαδικασία, αλλά και για να μπορεί να συνεδριάζουν τα όργανα της Περιφέρειας χωρίς στην ουσία να συνεδριάζουν, χωρίς να γίνετε διάλογος και δημοκρατικός έλεγχος των πεπραγμένων του.

Η ουσία παραμένει. Και το διάλογο φοβάται, και παρανομεί.

Και επειδή από την παρούσα Κυβέρνηση δεν περιμένουμε να ιδρώσει το αυτί κανενός αρμόδιου Υπουργού της για τις συνεχιζόμενες και πολλές παρανομίες του κυρίου Πατούλη, ρωτάμε:

Κανένας Εισαγγελέας δεν υπάρχει να ευαισθητοποιηθεί για το όργιο κακοδιαχείρισης και παρανομίας που γίνεται στην Περιφέρεια Αττικής από τον κύριο Πατούλη;

 

 

Γ. Σγουρός: Προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο στην Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο στην Περιφέρεια Αττικής

Μπορεί να είμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία της χώρας, όμως σε λίγους μήνες έχουμε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι εξίσου σημαντικές για την ευημερία του λαού μας και των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα στην Περιφέρεια Αττικής που συγκεντρώνει το μισό πληθυσμό της χώρας και είναι το κέντρο της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας οι εκλογές αυτές είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

Η βαίνουσα προς το τέλος της θητεία Πατούλη μετέτρεψε την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας σε έναν απερίγραπτο βάλτο διαφθοράς, ανικανότητας, αυθαιρεσίας και χοντροκομμένης αλαζονείας.

Απευθείας αναθέσεις, κατασπατάληση πόρων σε μουσολινικές φιέστες, εξοργιστικές δαπάνες αυτοπροβολής του περιφερειάρχη και ψευδεπίγραφες βαρύγδουπες υποσχέσεις.

Και όλα αυτά σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους της «Χρυσής Αυγής» και θεσιθήρες αποστάτες.

Ο Πατούλης και ο ανίερος συνεταιρισμός του πρέπει να ηττηθούν στις επερχόμενες εκλογές για να καθαρίσει ο τόπος, όπως λέει και ο λαός μας. Αυτό μπορεί να γίνει από την πρώτη Κυριακή αν ενωθούν όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής, ασχέτως κομματικής προέλευσης. Δεν περισσεύει κανείς.

Την Κυριακή 2 Απριλίου  και ώρα 11 π.μ. στο Πεδίο του Άρεως άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προερχόμενοι από την Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής (Γιάννης Σγουρός) και από την Δύναμη Ζωής οργανώνουν μια σημαντική εκδήλωση για να ξεκινήσει μια πορεία αλλαγής για την Περιφέρεια Αττικής και τους πολίτες της.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.