Αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικός καθαρισμός στην Αν. Αττική

Αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικός καθαρισμός στην Αν. Αττική

Οριστικό τέλος σε ένα πρόβλημα δεκαετιών με επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, βάζει το σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο και οι πρότυπες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού που αποκτούν ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη και το Γραμματικό.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός υπέγραψε σήμερα την ένταξη των μελετών κατασκευής των έργων στο ΠΕΠ Αττικής και με τον τρόπο αυτό μπαίνουν οι βάσεις για την οριστική επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος με τεράστιο κόστος στην ποιότητα ζωής και τον οικονομικό προγραμματισμό των κατοίκων της περιοχής.

Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας του έργου είναι το γεγονός ότι η ολοκλήρωσή του θα εξυπηρετήσει 23.000 μόνιμους κατοίκους και συνολικά 66.000 κατοίκους κατά τους θερινούς μήνες. Παράλληλα, το περιβαλλοντικό όφελος για ολόκληρη την περιοχή είναι ανεκτίμητο για την υγεία των πολιτών, τα υπόγεια ύδατα, το θαλάσσιο οικοσύστημα και την αγροτική παραγωγή, ενώ οι κάτοικοι θα απαλλαγούν από την όχληση των βόθρων, των βυτιοφόρων και την οικονομική αιμορραγία.

«Παραλάβαμε την Αττική, στον τομέα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, στο απόλυτο μηδέν και μέσα σε τριάμισι χρόνια δώσαμε λύσεις που βάλτωναν για δεκαετίες», τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός, από το Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης όπου και υπέγραψε την ένταξη του έργου. «Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και αξιοποίηση στο έπακρο των κοινοτικών κονδυλίων, πετυχαίνουμε η Αττική να αλλάζει πρόσωπο, χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος ούτε με ένα ευρώ», τόνισε και πρόσθεσε: «το αποδεικνύει η ένταξη του σημερινού έργου. Πλέον, η τριτοκοσμική κατάσταση των 150.000 βόθρων της Ανατολικής Αττικής έχει ημερομηνία λήξης. Η Αττική προχωράει μπροστά μόνο με έργο».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος ευχαρίστηκε τον Περιφερειάρχη για τη συμβολή του στην επίλυση ενός ιδιαίτερα σημαντικού προβλήματος και δήλωσε: «Για όλους εμάς είστε πλέον μέρος της σύγχρονης ιστορίας ενός από τους πιο ιστορικούς δήμους, του Δήμου Μαραθώνα».

Η μελέτη των έργων περιλαμβάνει την κατασκευή εσωτερικών δικτύων συλλογής λυμάτων εντός των οικισμών Νέας Μάκρης και Μαραθώνα, τους αγωγούς και τα αντλιοστάσια μεταφοράς, καθώς και την εγκατάσταση επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στη θέση «Λούτσα».

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 5.118.747,31 € και θα ολοκληρωθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. Στη συνέχεια το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι. Η εκτίμηση για το κόστος του έργου ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η χώρα και η Περιφέρεια Αττικής μπορούν να περιορίσουν το εύρος των προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι για καθέναν από τους 5 οικισμούς στην Ανατολική Αττική (Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Κορωπί, Μαρκόπουλο), έχει καθοριστεί πρόστιμο 47.500 ευρώ την ημέρα και κατ’ αποκοπή αναδρομικά 1.150.000 ευρώ.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου και τις συνδέσεις κατοικιών στο Μαρκόπουλο με το δίκτυο αποχέτευσης που ήδη ξεκίνησαν, καθώς και την ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργία του Κ.Ε.Λ. και των δικτύων αποχέτευσης Κρωπίας – Παιανίας, πλέον το πρόβλημα της αποχέτευσης των αστικών λυμάτων στην Ανατολική Αττική επιλύεται με γρήγορους ρυθμούς μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γιάννης Σγουρός υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου του δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων των Σπετσών, του πρώτου που γίνεται σε νησί της Αττικής, ενώ παράλληλα με τη λειτουργία του ΚΕΛ Θριασίου, η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει 7 εκ. ευρώ για τις συνδέσεις των κατοικιών στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Συνολικά, η Περιφέρεια Αττικής εκτελεί 34 έργα για την αποχέτευση ακαθάρτων, προϋπολογισμού περίπου 300,3 εκ. ευρώ.

Μοιραστείτε το !