faq

Οι πολίτες ρωτούν και αναζητούν απαντήσεις. Ασφαλώς και έχουν όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση, ως ενεργοί πολίτες, να λάβουν απαντήσεις στις απορίες τους. Ασκούν κριτική και ζητούν, απαιτούν από τον Περιφερειάρχη, την άποψή του για όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Σε αυτή τη στήλη θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις μου σε ερωτήσεις που μου υποβάλλουν δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες.

Δεν σας τρομάζει η ανεργία; Εσείς τι κάνατε γι’ αυτό το πρόβλημα στην Περιφέρεια τόσα χρόνια;

Είναι δυνατόν να μην με τρομάζει; Οι οικονομολόγοι διδάσκουν ότι τέτοια επίπεδα ανεργίας ακολουθεί κοινωνική έκρηξη. Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στην καταπολέμησή της με δυο τρόπους: Με ένα μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής έργων υποδομών που έτσι και αλλιώς είχε ανάγκη η Αττική ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να προσφέρουμε περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. Εκμεταλλευτήκαμε τους κοινοτικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι για τα Προγράμματα Απασχόλησης. Μπόρεσαν να απασχοληθούν και να μην είναι άνεργοι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Είχαμε άλλες δυνατότητες; ΟΧΙ δυστυχώς. Όποιος λέει κάτι διαφορετικό ή δεν ξέρει ή εσκεμμένα λαϊκίζει.

Σας στενοχώρησε που δεν πήρατε τη στήριξη από τη ΝΔ;

Δεν υπάρχει θέμα στενοχώριας, ούτε χαράς, γιατί απλούστατα δεν ζήτησα χρίσμα ή στήριξη από κανένα κόμμα. Ζητώ τη στήριξη όλων των πολιτών της Αττικής, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Τώρα βγήκατε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Τρία χρόνια δεν σας είχαμε δει πουθενά.

Δεν κρύφτηκα ποτέ. Δεν απέρριψα καμία πρόταση ραδιοφώνου, τηλεόρασης, εφημερίδας να μιλήσω για τα θέματα της Περιφέρειας. Εάν με κατηγορήσετε για κάτι είναι ότι “ναι” ΔΕΝ έκανα επικοινωνιακή πολιτική με τον τρόπο που κάνουν ορισμένοι δίνοντας χρήματα για να με προβάλλουν και να δηλώνω “παρών” μέσω των μέσων για τα θέματα της Περιφέρειας.

Δεύτερον, εάν μπείτε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής θα δείτε ότι αυτά τα 3,5 χρόνια δεν υπάρχει μέρα που να μην έχει εκδοθεί δελτίο Τύπου και μάλιστα τις περισσότερες ημέρες μέχρι και πέντε Δελτία Τύπου, τα οποία αποστέλλονται σε όλους τους δημοσιογράφους και όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και εκείνοι κρίνουν εάν θα πρέπει να με καλέσουν να μιλήσω για το οποιοδήποτε θέμα. Εάν δεν ενδιαφέρθηκαν τα Μέσα και είναι λογικό γιατί κυρίως τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν περάσει έναν Γολγοθά. Είναι λογικό και το καταλαβαίνω αυτό να μην έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, όπως θα είχαν σε μια άλλη περίοδο, τα θέματα της Περιφέρειας για τα διάφορα έργα και για τις δράσεις που συνολικά έκανε η Περιφέρεια, αυτά τα 3,5 χρόνια. Συνεπώς μόνο και μόνο από αυτό καταλαβαίνετε ότι όχι μόνο δεν κρύβομαι, αλλά όλα ήταν πάντα πάνω στο τραπέζι. Δεν έκρυψα τίποτα.

Σας κατηγορούν ότι στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων εξυπηρετείτε εργολαβικά συμφέροντα.

Αυτές οι ετικέτες του διαπλεκόμενου και ότι εξυπηρετώ εργολαβικά συμφέροντα δεν κολλάνε σε εμένα. Απόδειξη δε ότι σε όλους τους Διαγωνισμούς που έχουν γίνει όλοι όσοι ενδιαφέρονται συμμετέχουν και δεν διανοήθηκε κανείς να με κατηγορήσει για κάτι τέτοιο. Μεταξύ τους οι εταιρείες μπορεί να σφάζονται. Προσωπικά δεν βλέπω κανέναν με ιδιαίτερο τρόπο. Με ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά με τα λιγότερα χρήματα, ώστε να υπάρχει όφελος για τα οικονομικά της Περιφέρειας και, κατά συνέπεια, προς όφελος των πολιτών.

Τι ανεξάρτητος λέτε ότι είστε; Σας στήριζε όλα αυτά τα χρόνια και σας στηρίζει και σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Τι ανεξάρτητος; Μήπως τώρα επειδή αφανίζεται το ΠΑΣΟΚ δηλώνετε ανεξάρτητος;

Εγώ την κομματική μου προέλευση, το χώρο μου δεν τον έκρυψα ποτέ. Λέω ανεξάρτητος γιατί; Γιατί απλούστατα αυτή τη στιγμή η δημοκρατική παράταξη περνάει όπως ακριβώς και η Ελλάδα μια μεγάλη δοκιμασία. Δεν ζήτησα λοιπόν, ούτε βγήκα στη ζητιανιά να ζητήσω χρίσμα ή στήριξη, που είναι το ίδιο πράγμα απλώς εφευρέθηκε τώρα αυτό, το χρίσμα να λέγεται στήριξη, από κανένα κόμμα ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Εγώ ζητώ την στήριξη των πολιτών. Δεσμεύτηκα για συγκεκριμένα πράγματα το 2010, γι’ αυτά τα πράγματα δούλεψα και τήρησα όλες μου τις δεσμεύσεις. Πιθανόν και με λάθη και με καθυστερήσεις ενδεχομένως σε κάποια θέματα. Κανένας δεν έχει το αλάθητο. Όμως εγώ μπορώ με αυτό το έργο να κοιτάξω στα μάτια τους πολίτες και να τους ζητήσω να με εμπιστευτούν και πάλι όπως με εμπιστεύτηκαν το 2010, αλλά και ως υποψήφιο Νομάρχη στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεπώς δεν αισθάνομαι πως πρέπει να λογοδοτήσω σε κανέναν άλλον παρά μόνο στους πολίτες. Γι’ αυτό και δηλώνω ανεξάρτητος.

Εφαρμόσατε μνημονιακή πολιτική, δεν αντιταχθήκατε καθόλου στις κυβερνητικές επιλογές.

Ακούστε αυτή είναι συζήτηση που έγινε και το 2010 και είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαι “μνημονιακός”. Δεν πίστευα ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε πραγματικές λύσεις για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Έτσι όπως το πάτε το επόμενο είναι να με κατηγορήσετε ότι ψήφισα και το μνημόνιο. Πράγμα που έχουν κάνει αρκετοί συνυποψήφιοί μου.

Είναι άδικο να μεταφέρεται η κουβέντα που γίνεται στη Βουλή στον προεκλογικό αυτοδιοικητικό αγώνα για τις Περιφέρειες και ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής. Είναι λάθος αυτό.

Εγώ σε τι επιμένω όλα αυτά τα χρόνια; Ότι πρέπει τα κόμματα να ξεφύγουν από αυτήν την παλαιοκομματική αντίληψη ότι θα πρέπει οι αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν κομματικό χαρακτήρα. Πολιτικό θα έχουν πάντα, κομματικό όμως δεν θα έπρεπε να έχουν. Δεν θα έπρεπε να δίνεται ούτε χρίσμα, ούτε στήριξη. Οι πολίτες για τη συγκεκριμένη δουλειά του Περιφερειάρχη Αττικής να μπορούν να κρίνουν προγράμματα και θέσεις. Δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε τον αγώνα τον προεκλογικό της Ευρωβουλής ή της Βουλής των Ελλήνων και μάλιστα με τα ίδια λόγια. Εδώ πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι. Η Περιφέρεια έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αυτές πρέπει να εκτελέσει.

Τι γίνεται με το ζήτημα της αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική και την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων;

 
Η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.
 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που κάνει η Περιφέρεια Αττικής στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, προϋπολογισμού 113 εκ. ευρώ. 
 
Συνολικά θα κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης μήκους 81 χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει κατασκευή εσωτερικού δικτύου του Κορωπίου, μήκους 82 χιλιομέτρων, τους συλλεκτήριους αγωγούς του Κορωπίου μήκους 5,8 χιλιομέτρων, του δικτύου κεντρικών αγωγών από Κορωπί και Παιανία μήκους 16,8 χιλιομέτρων.
 
Με την ολοκλήρωσή του το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας - Παιανίας, μαζί με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μαρκοπούλου, θα εξυπηρετήσει περίπου 200.000 κατοίκους, αφού θα καταργηθούν πλέον οι 40.000 βόθροι που ήταν ένα αίτημα πολλών χρόνων των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομεί περίπου 120 ευρώ το μήνα από τη δαπάνη που πληρώνει σήμερα για το άδειασμα του βόθρου.
 
Το έργο θα δημιουργήσει γύρω στις 2.000 θέσεις εργασίας για να κατασκευαστεί και γύρω στις 300 - 500 θέσεις όταν θα αρχίσει να λειτουργεί.
 
Παράλληλα, θα εισρεύσουν στο ταμείο του Ελληνικού Δημοσίου περίπου 17,5 εκ. ευρώ από το ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα επωφεληθούν σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.
 
Τέλος, εξαλείφεται ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού το ημερήσιο πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση της κοινοτικής περιβαλλοντικής Νομοθεσίας από το οποίο θα απαλλαγεί η χώρα μας για έκαστο εκ των Δήμων Κρωπίας και Μαρκοπούλου ανέρχεται στις 47.000 ευρώ.
 
ΚΕΛ Μαρκοπούλου:
Αναβαθμίσαμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Αποτελεί το σπουδαιότερο έργο υποδομής του Δήμου, το οποίο εξυπηρετεί 80.000 κατοίκους. Με την ολοκλήρωσή του το 2015 θα καταργηθούν 50.000 βόθροι. Το έργο έχει προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια Ευρώ. 
 
Να σημειωθεί ότι ειδικά η Ανατολική Αττική παρουσίαζε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης υποδομών. Η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε περίπου μισό δισεκατομμύριο Ευρώ για την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής στην περιοχή. 
 

Γιατί καθυστερεί η διάνοιξη της Λεωφόρου Σπάτων; Ένα γεφυράκι έπεσε και ο κόσμος ταλαιπωρείται τόσους μήνες.

Το θέμα της αποκατάστασης της γέφυρας της Λεωφόρου Σπάτων δεν είναι τόσο απλό όσο αρχικά μπορεί να θεωρηθεί από κάποιον που δεν γνωρίζει τις διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν και τις αρμοδιότητες που ορίζει ο Νόμος.

Όταν μέσω του Νόμου του «Καλλικράτη» μεταφέρθηκαν (μεταξύ πολλών άλλων) στην Περιφέρεια Αττικής αρμοδιότητες για την αντιπλημμυρική προστασία, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κράτησε την αρμοδιότητα εκτέλεσης βασικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα μεγαλύτερα ρέματα της Αττικής, δηλαδή: Εσχατιάς, Ραφήνας, Γιαννούλας στο Θριάσιο, Ερασίνου και  Αγ. Γεωργίου, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς διευθέτηση.

Αυτή ακριβώς η έλλειψη διευθέτησης του ρέματος της Ραφήνας είναι και ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησαν οι σχετικές διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.

Ειδικότερα, ένα εκ των προαπαιτούμενων δικαιολογητικών ήταν η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία και θα έπρεπε να δοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Η εν λόγω έγκριση καθυστέρησε πολύ δοθεί, γιατί η έλλειψη διευθέτησης του ρέματος δημιούργησε πρόβλημα με τη χωροθέτηση των βάθρων θεμελίωσης της γέφυρας, τα οποία βρίσκονται μέσα στην κοίτη του ρέματος.

Το πρόβλημα ευτυχώς επιλύθηκε και το έργο θα δημοπρατηθεί την 20/05/2014. Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής θα προχωρήσει με ταχύτητα τις προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες και δεδομένου του  μικρού χρόνου περαίωσης του έργου (4 μήνες) αυτό αναμένεται να τελειώσει εντός του τρέχοντος έτους.

Προς το παρόν και δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου, η Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την ευθύνη και έδωσε στην κυκλοφορία μία λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να περιορίσει κατά το δυνατόν την προσωρινή ταλαιπωρία των πολιτών.

Διάθεση πλεονάσματος 7 εκ. ευρώ στους Δήμους Θριασίου Πεδίου

Α. Υπάρχει κάποια εκτίμηση περί του χρόνου υλοποίησης της πρότασής σας από κυβερνητικής πλευράς;

Εδώ και 13 μήνες, και πιο συγκεκριμένα από τις 26 Μαρτίου 2013 που έφερε η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση για την επίλυση του θέματος των βοθρολυμάτων στη Δυτική Αττική, περιμένουμε να γίνει από την Κυβέρνηση η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται. Για μία ακόμη φορά η απραξία της Κυβέρνησης, καθώς και η απίστευτη γραφειοκρατία αποτέλεσαν τροχοπέδη στις προσπάθειες της Περιφέρειας να συνδράμει στην επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Θριασίου, με αποτέλεσμα να στερούνται βασικών υποδομών.

Β. Το ποσό με ποιά μορφή θα δοθεί; Δηλαδή απευθείας στους πολίτες ή στους Δήμους για υλοποίηση των συνδέσεων; Επίσης, είτε στην περίπτωση των Δήμων ή αυτής των πολιτών, θα έχει τη μορφή δανείου; Αν ναι, έχουν προσδιοριστεί οι όροι;

Σύμφωνα με την πρόταση που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (στις 26 Μαρτίου 2013), καθώς δεν επιτρέπεται από το Νόμο η επιδότηση ιδιωτών για οικιακή σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, η Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει 7 εκ. ευρώ από το πλεόνασμά της, με τη μορφή μακροχρόνιου δανείου δεκαετούς ή δεκαπενταετούς διάρκειας στους δημότες. Σήμερα οι δημότες του Θριασίου λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος για τη σύνδεση των σπιτιών τους με το τριτεύον δίκτυο αποχέτευσης. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνεται σταδιακά, μέσω ενός συμβολικού τέλους που θα παρακρατείται υπέρ της Περιφέρειας Αττικής από τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ και θεωρείται ως η μόνη εφικτή λύση.

Γ. Σε περίπτωση κατανομής του ποσού στους πολίτες, έχει γίνει κάποια προεργασία σχετικά με τα κριτήρια που θα επικρατήσουν καθ’ όσον όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες και ο βαθμός δυσκολίας της σύνδεσης από οικία σε οικία, ποικίλει;

Δεν έχουν ακόμη καθορισθεί τα κριτήρια βάσει των οποίων θα κατανεμηθεί το ποσό. Αυτά κατά κανόνα καθορίζονται από το Νόμο τον ίδιο ή με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Εάν αυτό δεν γίνει, ασφαλώς και το θέμα θα τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το οποίο θα αποφανθεί σχετικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία.